Miód lipowy – właściwośći lecznicze

Miód lipowy pozyskiwany jest z nektaru lipy drobnolistnej i szerokolistnej. Lipa jest gatunkiem drzewa występującym pospolicie w Polsce, osiągającym 30-40 m wysokości. Lipa jest rośliną leczniczą. W lecznictwie używa się szczególnie kwiatostanu lipy, będącej barwy żółtawozielonej, złożony zwykle z 2-7 kwiatów, wydzielający aromatyczny przyjemny delikatny zapach.Lipa jest także cenna rośliną miododajną kwitnąca na przełomie czerwca i lipca.

Miód lipowy w stanie płynnym ma barwę od zielonkawożółtej do jasno-bursztynowej. Po skrystalizowaniu ma zabarwienie biało-żółte do złocistożółtego. W stanie płynnym miód lipowy ma konsystencję olejku ryconowego, po skrystalizowaniu natomiast ma konsystencję drobnoziarnistą. Miód lipowy ma charakterystyczny przyjemy aromat przypominający zapach kwiatów, natomiast w smaku jest ostry czasami nawet gorzki.

Smak i zapach miód lipowy zawdzięcza flawonoidom, olejom eterycznym oraz garbnikom. Miód ten zawiera także związki organiczne miedzy innymi kwas kumarowy, chlorogenowy i kawowy. Występujące w nim enzymy posiadają właściwościowe antybiotyczne.

Dzięki swojemu składowi miód lipowy posiada właściwości lecznicze. Często jest stosowany w przy przeziębieniach, schorzeniach górnych dróg oddechowych. Zostały także stwierdzone silne działanie miodu lipowego na bakterie gram-dodatnie i gram ujemne(gronkowce, bakterie coli) oraz grzyby chorobotwórcze dla człowieka. Miód lipowy posiada także działanie przeciwskurczowe, przeciw gorączkowe, napotne, przeciwkaszlowe a także wykrztuśne. Miód lipowy działa także uspokajająco dlatego jest polecany także osobą żyjącym w ciągłym stresie.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *