Miód rzepakowy

Miód rzepakowy.

Miód rzepakowy, jest miodem wiosennym. Rzepak rozpoczyna kwitnienie na przełomie kwietnia i maja i kwitnie ok 3 tygodnie. Miód rzepakowy w stanie płynnym jest bezbarwny lub ma kolor słomkowy z zielonkawym odcieniem. Po skrystalizowaniu miód rzepakowy jest biały lub szarokremowy. Krystalizuje dość szybko.

Skład miodu rzepakowego.

W skład miodu rzepakowego wchodzą olejki eteryczne garbniki, flawonoidy, witaminy z gruby B, K ,C.W miodzie rzepakowym znajdują się także  łatwo przyswajalne związki mentalne takie jak żelazo, będące składnikiem hemoglobiny. W miodzie rzepakowym znajduje się także bor odpowiedzialny za właściwe funkcjonowanie śledziony i tarczycy oraz niezbędny do budowy tkanki kostnej. Występujące w miodzie rzepakowym potas i magnez oraz kwasy fenolowe i związki flawonoidowe odpowiedzialne za rozszerzenie naczyń wieńcowych serca prowadzi do wzmocnienia skurczów mięśnia sercowego.Olejki eteryczne zawarte w miodzie rzepakowym wspomagają leczenie chorób górnych dróg oddechowych . Miód ten łagodzi objawy kaszlu.

Zawartość cukrów prostych.

Miód rzepakowy zawiera duża ilość cukrów prostych z przewagą glukozy 51%, fruktozy 47%, z innych cukrów można wymienić dwucukier maltozę około 5% i sacharozę 0,2%, zawiera także składanki lotne nadające mu swoisty aromat.
Miód rzepakowy, jako popularna odmiana miodu kwiatowego ma szerokie zastosowanie w żywieniu i lecznictwie, z uwagi na zawartość cukrów prostych łatwo przyswajalnych przez organizm stanowi cenna odzywkę regeneracyjna w stanach wyczepiania fizycznego i psychicznego.

Zastosowanie miodu rzepakowego.

Duża zawartość cukrów prostych przede wszystkim glukozy i fruktozy czyni ten miód przydatny w chorobach serca i układu krążenia. Glukoza po wchłonięciu do krwiobiegu wzmacnia siłę skurczu mięśnia sercowego, przyczyniając się do lepszego zaopatrzenia serca w tlen i składniki odżywcze. Podobną rolę ogrywa fukoza która szybko ulega przemianom metabolicznym dostarczając w krótkim czasie energii do pracy mięśnia sercowego.Składniki takie jak acetylocholina, potas i magnez również wpływa korzystnie na metabolizm mięśnia sercowego, stabilizując ciśnienie krwi i przyczynia się do zahamowania procesu miażdżycowego.
Kolejną grupa schorzeń w których wykorzystuje się cenne właściwości cukrów prostu są schorzenia wątroby i dróg żółciowych, czyniąc one ten miód łatwo przyswajalnym przez wątrobę, w ten sposób zwiększając zdolność do detoksykacji czyli odtruwania organizmu, polegającym na wiązaniu szkodliwych metabolitów z kwasem glukuronowym i związkami flawonoidowymi pochodzącymi z nektaru w celu łatwiejszego ich rozpuszczenia i usuwania z orgiazmu wraz z moczem. Cholina obecna w miodzie usprawnia metabolizm tłuszczowy wątroby i polepsza funkcjonowanie pęcherzyka żółciowego.

Miód rzepakowy stosowany jest także przy leczeniu przeziębienia oraz stanów zapalnych górnych dróg oddechowych na tle bakteryjnym takich jak zapalenie gardła i zapalnie błony śluzowej nosa, ponadto łagodzi kaszel i wzmaga odporność organizmu. W schorzeniach tych poleca się picie ciepłego mleka z miodem rzepakowym.

Miód ten jest także ceniony jako środek pomocniczy w schorzeniach nerek i układu moczowego, ze względu na niewielka zawartość biopierwiastków oraz obecne w nim olejki eteryczne, poza tym wspomaga podstawową terapie w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy przyspieszając gojenie się stanu zapalnego tych narządów.

1 comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *